PLWH Dnepropetrovsk

РІЧНИЙ ЗВІТ 2016

РІЧНИЙ ЗВІТ ЗА 2016 РІК

БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ"БЛАГОДІЙНЕ ТОВАРИСТВО"

ВСЕУКРАЇНСЬКА МЕРЕЖА ЛЮДЕЙ, ЯКІ ЖИВУТЬ З ВІЛ/СНІДом"М.ДНІПРО"

м.Дніпро

Благодійна організація"Благодійне Товариство"Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІДом"м.Дніпро"(БО"БТ"Мережа"м.Дніпро") заснована у  вересні 2011 року з ініціативи громадських активістів м. Дніпро  та Дніпропетровської області.

Місія: "Шляхом об'єднання зусиль всіх зацікавлених сторін, поліпшення якості життя людей, які живуть з ВІЛ, для надання їм психологічної, соціальної, консультативної, юридичної допомоги та адвокації доступності лікарських препаратів та діагностики для людей, що живуть з ВІЛ, у м Дніпропетровську та області, грунтуючись на принципах цінності кожної людини та її права на гідне життя."

Статус: відділення має міський статус і діє на території м.Дніпро та Дніпропетровської області; неприбуткова, благодійна організація.

Правління організації:

Колісник Олександр Миколайович-голова правління;

Грицюк Дмитро Васильович-член правління;

Коломоєць Людмила Василівна-член правління.

Спсисок ключового персоналу організації:

Колісник Олександр Миколайович-керівник організації/керівник напрямів;

Грицюк Дмитро Васильович- керівник напрямів/соціальний робітник;

Коломоєць Людмила Миколаївна- координатор напрямів;

Логінова Олена Євгенівна-координатор напряму/старший соціальний робітник;

Сокірка Лариса Василівна-головний бухгалтер;

Напрямки діяльності:

На даний час на базі організації реалізуються наступні проекти:

1.Проект Глобального фонду по боротьбі зі СНІДом, туберкульозом та малярією

через БО «Мережа ЛЖВ»;

Продовженням співпраці з ГФ та Мережею ЛЖВ став проект: «Впровадження заходів до розширення доступу  та побудови  життєздатної системи комплексних послуг з профілактики та лікування ВІЛ/СНІДу, ТБ догляду та підтримки для уразливих груп, осіб, які знаходяться у місцях позбавлення волі та ЛЖВ у м. Дніпро та області»

Термін реалізації: 01.01.2015 р. - 31.12.2017 р.

Охоплення: 2600  ЛЖВ-дорослих серед яких 160 з діагнозом ТБ, які знаходяться на амбулаторному лікуванні;

1600 ув'язнених чоловіків та жінок (профілактика ВІЛ);

136 ув'язнених чоловіків та жінок з діагнозом ВІЛ;

160 хворих що знаходяться на амбулаторному лікуванні ТБ в м.Дніпро та м.Кам'янське (ВІЛ+ та не ВІЛ+).

В рамках цього проекту охоплюються також такі цільові групи як:

СІН, СІН-жінки, клієнти ЗПТ, МСМ, тимчасові переселенці, клієнти без місця проживання, хворі на ВГС.

Медико-соціальний та психологічний супровід ЛЖВ. За 2016 рік, в рамках цього проекту на базі Дніпропетровського Обласного центру СНІД, Дніпропетровського міського центру СНІД, інфекційного кабінету ДЗ «СМСЧ№6 МОЗ України», кабінетів «Довіра» на базі КЗ "Дніпропетровська міська багатопрофільна клінічна лікарня №4" Індустріального району, КЗ"ДКОШМД"ДОР", КЗ «Дніпропетровська міська клінічна лікарня №16» ДОР, кабінет «Довіра» при ЦПМСД ЗОЗ №3 у м.Кам'янське, послугами з медико-соціального та психологічного супроводу  було охоплено 3069 ВІЛ-позитивних клієнтів.

Амбулаторний супровід ТБ.В рамках реалізації напряму з амбулаторного супроводу ВІЛ-негативних клієнтів уразливих груп, які знаходились на амбулаторній стадії лікування ТБ і які мають ризик переривання лікування,на базі поліклінічних відділень №1 та №2

КЗ "Дніпропетровський міський протитуберкульозний диспансер" м.Дніпро хворі на ТБ отримали психоемоційну підтримку соціальних робітників, послуги з соціального супроводу, консультації з формування прихильності до лікування, мотивування до відвідування лікаря та своєчасної діагностики та мотиваційні продуктові набори.За 2016 рік послуги у даному напрямі отримали 100 клієнтів.

Профілактика ВІЛ у місцях позбавлення волі. В рамках виконання напрямів з профілактики ВІЛ-негативних ув’язнених, які знаходяться у місцях позбавлення волі на базі ВК№34 та ДУВП№4(Дніпропетровський слідчий ізолятор), соціальні робітники проекту здійснювали індивідуальні та групові консультації ув'язнених з метою надання психоемоційної підтримки та інформування клієнтів проекту з питань профілактики ВІЛ/СНІД, ІПСШ, гепатитів, туберкульозу(ознаки, профілактика), наслідків вживання психоактивних речовин, використання дезінфектантів, методів комунікації із партнерами щодо використання презервативів, формування навичок  безпечних сексуальних стосунків, безпечних ін’єкційних практик, регулярного обстеження на ВІЛ, ТБ, ІПСШ й супутні захворювання, відповідального батьківства, ведення здорового способу життя, адаптації до життя у виправних закладах, налагодження соціальних зв’язків з родичами. В рамках діяльності напряму було організовано збір та транспортування крові для проведення аналізів на визначення кількості клітин CD-4 для ув'язнених жінок Камянської колонії № 34 до лабораторії міста, роздавались гуманітарні мотиваційні набори. За дванадцять місяців виконання проекту послуги організації отримали більше 1655 клієнтів ВК№34, та ДУВП№4.

Медико-соціальний та психологічний супровід у місцях позбавлення волі. Завдяки роботі МДК у складі двох соціальних робітників та лікаря-інфекціоніста на базі ВК№34, та ДУВП№4 було організовано індивідуальні та групові консультації ВІЛ-інфікованих ув'язнених з таких питань як: формування та моніторинг прихильності до ВААРТ, профілактика переривання лікування, запобігання передачі ВІЛ та зменшення ризикованої поведінки, соціальне навчання. За звітний період Всі клієнти отримали психоемоційну підтримку. Члени МДК мотивували клієнтів до своєчасної діагностики та лікування. Послуги в цьому напрямі за 2016 рік отримали  155 клієнтів.

Взагалі в рамках проекту ГФ було реалізовано послуг на суму 2 523052,32 грн.

Послугу з транспортування за звітний період отримали більш 100 важкохворих клієнтів.

Було роздано 543 продуктових наборів на загальну суму 87 064,00 грн. та 367 мотиваційних гігієнічних наборів на загальну суму  14 680,00 грн.

2. Проект USAID RESPOND.

Співробітництвом з нашими партнерами USAID RESPOND по завершенні проекту: «Пілотування інтервенції «Школа пацієнта» із соціального супроводу для людей, які живуть з ВІЛ, інтегрованої із «Програмою розвитку економічної самостійності» у серпні 2016 року місяці, стало впровадження проекту: «Посилення континууму ВІЛ-послуг на сайтах АРТ Дніпропетровської області»;

Період впровадження - з 01.10.2016 р. по 30.09.2017 р.;

Цільова аудиторія: ЛЖВ-дорослі, що розпочинають лікування АРТ на сайтах Дніпропетровської області; ЛЖВ з неактивної «Д»-групи; статеві партнери ЛЖВ.

Обсяг фінансування- 27 000 $

3. Проект ЮНІСЕФ Україна.

Продовженням співпраці з дитячим фондом UNICEF Україна по завершенні проекту : «Забезпечення доступу до комплексних послуг уразливих до ВІЛ матерів з проблемою наркозалежності та народжених ними дітей»;Термін реалізації: 01.05.2015 р.-31.03.2016 р.; охоплення: 150 жінок з наркозалежністю та 150  дітей віком до 12 років та 20 членів родин жінок; загальний обсяг фінансування- 20 000$, став наступний проект: «Забезпечення доступу до комплексних послуг уразливих до ВІЛ матерів, жінок ВПО, з проблемою наркозалежності та народжених ними дітей», за фінансуванням дитячого фонду ООН UNICEF;

Період впровадження з 01.10.2016 р. по 31.05.2017 р.;

Цільова аудиторія: наркозалежні жінки ЛЖВ, ВПО, СЖО, жінки, що страждають від насильства з дітьми до 12 років.

На цей раз обсяг фінансування склав – 105 000 $

4.  Проект МФ «Відродження»

З метою розширення цільової аудиторії, актуалізації проблеми паліативної допомоги для прийняття у місті «Програми паліативної та хоспісної допомоги у м.Дніпро на 2017-2020 роки, організацією впроваджується проект: "Здійснення заходів для сприяння прозорості механізму використання коштів місцевих бюджетів у сфері охорони здоров'я та створення моделі громадського моніторингу лікарень у м. Дніпро", за фінансування МФ «Відродження»;

Період впровадження з 01.10.2016 р. по 31.05.2017 р.;

Обсяг фінансування 374 150,00 грн., бенефіціари – паліативні хворі.

5. Проект USAID RESPECT, через БО «Мережа ЛЖВ»;

З метою розширення напрямів діяльності організації задля надання послуг ув’язненим в колоніях, організацією було написано проект: "Забезпечення безперервності послуг для ЛЖВ, які звільняються з УВП Дніпропетровської області".

За фінансової підтримки USAID RESPECT,через БО «Мережа», проект впроваджується на базі Синельниковської колонії ВК№94, Кам'янської колонії ВК№34 та Дніпровської виправної колонії №89.

Термін реалізації- 01.12.2016 р - 31.08.2017 р.;

Цільова аудиторія: засуджені, які відбувають покарання у виправних закладах ДКВС України, яким до звільнення залишилось не більше як 3 (три) місяці.;

Обсяг фінансування 598 022 грн.

Інша фінансова допомога:

-        Фонд «АНТІСНІД»- цільова допомога у вигляді безкоштовних медикаментів клієнтам організації -10312,50 грн.;

-        ФОП «Юнак» - допомога у проведенні акції присвяченої «Дню пам'яті померлих від ВІЛ/СНІДу», придбання обладнання для організації - 25 000грн.;

Таким чином загальний обсяг фінансування Організації в рамках проектної діяльності за 2016 рік склав 6 798 213,62 грн.

Фандрейзинг

Постійний розвиток організації,  розширення цільових груп,  напрямів діяльності та збільшення охоплення клієнтів призводять до того, що іноді стає важко задовольнити потреби клієнтів. З метою їх часткового покриття організація приділяє пильну увагу фандрейзингу.

Так, за минулий рік у даному напряму було проведено активну роботу а саме:

-        завдяки співпраці з Фондом "Антиснід", для придбання медикаментів клієнтам організації отримано коштів на суму 10312,50 грн.;

-        підписано Угоду про співпрацю з ПВТФ "Кріоліт-Дніпро", торгівельною маркою «КЛИМ», виробником кондитерських виробів. І зараз, на постійній основі, починаючи з початку 2015р. ТМ «КЛИМ» надає ВІЛ-позитивним дітям та дітям клієнтів організації різноманітні солодощі у розмірі близько 50-100 кг. кожного місяця. Так за 2016 рік нашій організації було надано продукції на суму більше ніж 50 000 грн.;

Продовжується співпраця з Дніпропетровським обласним клінічним діагностичним центром, на базі якого клієнти організації зараз мають змогу безкоштовно проходити такі коштовні діагностики як: діагностика методом МРТ, УЗД усіх органів, доплер судин та інші  життєво важливі діагностики.

На базі міської швидкої допомоги клієнти безкоштовно проходять діагностику методом КТ. Для клієнтів організації на базах міських медичних установ робляться безкоштовні операції.

Так, завдяки роботі у цьому напрямі безкоштовну діагностику методом МРТ і КТ мали змогу отримати більше 210 клієнтів організації на загальну суму приблизно 102 000 грн.

Взагалі, організацією було надано гуманітарної допомоги у виді:

-        продуктові набори - 543 шт. на суму  87 064,00 грн.;

-        гігієнічні набори - 367 шт. на суму 14 680,00 грн.;

-        памперси – 112 упаковок на суму 26 816,00 грн.

Загальний обсяг гуманітарної допомоги - 128 560 грн.

Профілактична діяльність:

Окрім проектної діяльності члени Відділення приймають активну участь у формуванні позитивного іміджу та толерантного ставлення до хворих на ВІЛ та інших соціально-небезпечних захворювань в регіоні. Так на протязі року члени відділення приймали активну участь у профілактичних заходах, відвідуючи ПТУ, коледжі та школи м.Дніпро. Під час інтерактивних та захоплюючих міні-тренінгів інформацію щодо ВІЛ та соціально-небезпечних хвороб отримали сотні учнів навчальних закладів. Також цього року, як і всі попередні роки Відділення приділяло увагу акціям, присвяченим"Дню Боротьби зі СНІДом" ("Дню солідарності з ВІЛ-позитивними людьми") та "Дню пам'яті померлих від СНІДу" всі акції проходять з залученням партнерських неурядових та урядових організацій задіяних у протидії поширення ВІЛ та соціально-небезпечних хвороб у регіоні. Заходи висвітлюються міськими та обласними каналами телебачення, у  місцевих газетах та на Інтернет порталах міста та області. Активно просувається сайт організації та сторінка Фейсбук, на яких висвітлюються всі активні заходи членів та співробітників нашої команди.

Цього року члени відділення провели щонайменше три акції, які висвітлювались в новинах на міських та регіональних каналах телебачення. За запрошенням журналістів члени відділення постійно приймають участь у тематичних програмах на каналах ТБ з метою формування позитивного іміджу до проблеми ВІЛ/СНІД та толерантного ставлення до ВІЛ-позитивних людей .

Партнери Організації:

Дніпропетровський обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом;

Дніпропетровський міський центр профілактики та боротьби зі СНІДом;

Дніпропетровський обласний протитуберкульозний диспансер;

Дніпропетровський міський протитуберкульозний диспансер;

Державна пенітенціарна служба України у Дніпропетровській області;

Дніпропетровський міський центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді;

Департамент охорони здоров'я Дніпропетровської ОДА;

Департамент охорони здоров'я Дніпропетровської міської ради;

ЦПССДМ та кабінети "Довіра" медичних закладів м. Дніпро та Дніпропетровській області

Південно-Східне міжрегіональне Управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства Юстиції України.